Hőemelkedés, görcsök: milyen kivizsgálás kell? (jelige: Bucci28)

Szeretnék érdeklődni egy régebb óta fennálló problémával kapcsolatosan. Panaszaim 3 héttel ezelőtt kezdődtek állandó hőemelkedés kíséretében (ami azóta sem múlt el sajnos), elmentem háziorvoshoz, aki azt mondta, hogy szedjek lázcsillapítót és pihenjek, de nem múlt el, így kénytelen voltam visszamenni. Ezt követően Ciprinol nevű antibiotikumot kaptam, amitől (gondolom) elkezdett nagyon fájni a hasam, görcsölt folyamatosan, így visszamentem és helyette CURAM DUO 1000-t írtak fel, amit 10 napig szedtem. A helyzet nem javult, ezt követően kénytelen voltam elmenni magánszakorvoshoz a Kútvölgyi Kórház hematológiájára, aki ezerféle tesztet csináltatott, közte HIV-et is, az ottani vizsgálaton CMV és EBV vírus egyszerre pozitív lett. Csináltak egy hasi ultrahangot, ahol vesekövességet és lépmegnagyobbodást állapítottak meg, azóta több vérvétel történt és mindegyiken meg van emelkedve a limfocita értéke és a 3 májfunkciós értéké kb. 70-80, amikor a referencia 45 körül mozog. A neutrofil számom alacsonyabb, a CRP pedig 19,4 volt, amikor a ref. 0-5-ig terjed. A hőemelkedés mellett állandóan puffadok és hol a bal borda alatt, hol a jobb borda alatt rendkívül gyakran görcsöl, ami sokszor a köldök környékére sugárzik ki. Múlt héten csináltattam egy hasi kontrasztanyagos CT-t, ami mérsékelt splenomegaliát és vesekövességet igazolt. Illetve készítettem egy natív mellkas CT-t, amire azt írták rá, hogy panaszait magyarázó eltérés a mellkasi szerveken nem ábrázolódik.

Kérdésem az lenne, hogy a hőemelkedést és a hasi görcsöket (amik a köldökbe és hátba sugároznak) mi okozhatja? Lehet valamilyen daganat vagy egyszerűen a vírus fertőzése által van jelen lassan 3-4 hete? Nagyon tehetetlennek érzem magam, a hőemelkedéstől és fájdalomtól gyengének érzem magam és fogytam is kb. 2-3 kilót. A doktornő elmondása szerint a máj gyakran sugárzik hátba és köldökbe és mivel a CMV és Ebstein Barr vírusok a májat terhelik, így nem csoda a puffadás és görcsölés, étvágytalanság, gyengeség. Én nagyon félek, hogy nem daganat-e, amit a CT nem mutatott ki a múlt héten vagy esetleg azóta alakult ki valami? Gasztroenterológus szakorvostól kérdeztem, hogy nem lehet-e gyomor vagy hasnyálmirigy probléma, de erre ő azt mondta, hogy negatív CT mellett ez nem lehetséges és ezek a rákok nem 25 éves emberekben alakulnak ki, hanem jóval később. Azonban elképzelhető a refluxtól, amit kb. 1,5-2 éve igazoltak gasztroszkópiával.

Kérem adjanak tanácsot, hogy önök szerint lehet-e valamilyen daganat az állandó görcsök és hőemelkedés mögött (25 éves férfi vagyok)? Illetve hogy milyen vizsgálatok lennének még indokoltak?

Levele alapján részletes kivizsgálás történt Önnél a több hétre elhúzódó panaszok miatt. Az Ön életkorában valóban gyakrabban áll fertőzéses eredetű kórkép az elhúzódó lázas állapot mögött, mint daganat, ugyanakkor hematológiai szempontból is történt kivizsgálás.

Nagyon kicsiny daganatokat a CT vagy egyéb képalkotó vizsgálatok sem mutatnak ki. Ugyanakkor valóban a hasnyálmirigyrák vagy a gyomorrák csak nagyon-nagyon ritkán jelentkezik olyan életkorban, mint az Öné, az esetek ezred részében. Laborkontroll vizsgálatokkal valószínűleg követni fogják a májenzim emelkedést, illetve a magasabb CRP értéket (C-reaktív protein).

Valószínűleg a jelenlegi alapos kivizsgálás mellett az orvosok azt gondolják, hogy most a klinikai kép változását érdemes figyelni, hogy csökkennek-e a panaszok, illetve a hőemelkedés-láz, esetleg jelenik-e meg új panasz, tünet, s ezek alapján terveznének csak további vizsgálatokat.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Szűrővizsgálatok

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák, hőemelkedés
Kemoterápia és láz
Sugárkezelés utáni hőemelkedés
Sinux maxiláris tumor, elhúzódó láz
Tüdőrák, állandó láz
Áttétes hörgőrák, tumoros láz
Epehólyagrák és láz
Tüdőműtét után nem múló láz

Top