Szájrák: milyen antioxidánsokat szedjünk?

Szeretnék segíteni a nagybátyámon. Sajnos kb. 1,5 éve szenved szájrákban. Műtötték többször, kapott sugárkezelést és kemoterápiát is. Áttétek alakulnak ki nála, a nyakra, s úgy néz ki, hogy most már a tüdejére is.

Nagyon sok embertől hallani lehet, hogy sok antioxidánst kell enni. Na de mit? Lehet-e Magyarországon honos zöldségekből és gyümölcsökből annyi mennyiséget fogyasztani, hogy az antioxidáns tartalom megfelelő bevitelű legyen? Vagy hozzá kell folyamodni valamilyen táplálék-kiegészítőhöz? Sajnos a legtöbb táplálék-kiegészítő forgalmazásnál a biznisz a cél…

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek a szervezetben bizonyos molekulák oxidációjának meggátlásával, megelőzésével késleltethetik bizonyos rákkeltő vagy daganatra hajlamosító sejtkárosodás kialakulását. Az antioxidánsok közé tartoznak például közismert vitaminok is (C, E-vitamin) vagy a béta karotin.

Daganatos betegeknél sokszor felmerül különböző táplálék-kiegészítők fogyasztása, illetve antioxidánsok fogyasztása, azonban kevés olyan, tudományosan elfogadható vizsgálati eredmény áll rendelkezésre, amely alátámasztaná ezek hatékonyságát akár a daganat kialakulásának megelőzésére, akár egy már kifejlődött, előrehaladott rákos betegségben a folyamat lassítására. Vannak az antioxidánsok hasznosságának ellentmondó adatok is. Csak egy példa: tüdőrákos, dohányos betegeknél vizsgálták svéd kutatók kétféle antioxidáns hatását, s azt igazolták, hogy ezek alkalmazása mellett gyorsabban növekedtek a rákos sejtek. Korábban közöltek olyan több tízezer betegen végzett vizsgálati eredményt is, hogy a béta karotinok fokozhatják például a tüdőrák kialakulását. Tehát az eredmények nem egyértelműek, tehát az antioxidánsokra nem lehet úgy tekinteni, mint áttétes, előrehaladott rákbetegségek gyógyszereire.

Közvetlenül fej-nyaki daganatokra, azok előrehaladott stádiumára vonatkozó tudományos igényű adatokat nem ismerünk az antioxidánsok vonatkozásában, konkrét tanácsot ezért sem tudunk adni, hogy mit szedjen a nagybátyja, illetve szedjen-e egyáltalán valamilyen antioxidánst.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Káros is lehet a túl sok antioxidáns

Ami nem gyógyszer, arról ne higgye, hogy gyógyszer!
Nem is lehet erősíteni az immunrendszert?
14 pont, mielőtt vitamint, étrend-kiegészítőt vesz!
Vitaminbombák, antioxidánsok: csak mértékkel!
Az étrend-kiegészítő nem gyógyszer
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Kockázatos csodaszerek, drágán árult remények

Top