Mikor és hol juthatok hozzá célzott onkológiai terápiákhoz?

Illusztráció: wikimedia.org

Az emlőrák kezelésében nagy jelentőségű célzott (target) onkológiai terápiát kapni nem kiváltság, hanem a rutin onkológiai kezelés része. Az emlődaganatokra ható célzott terápiákat a gyógyszeres kezelés részeként kapják meg a betegek – gyakran kemoterápiával kombinálva – az onkológiai centrumokban. Sok beteg nincs tisztában azzal, hogy az a gyógyszer, amit kap, ebbe a csoportba tartozik.

Emlődaganatoknál adhatnak célzott kezeléseket daganateltávolító műtét előtt (neoadjuvánsan), amikor az a cél, hogy a gyógyszerrel elérhető tumorkisebbítés révén növeljék a műtét sikerességének esélyét, illetve operálhatóvá tehessék a máskülönben nem műthető elváltozásokat. Műtét után (adjuvánsan) alkalmazva is szerepük van a célzott onkológiai gyógyszereknek, mert általuk biztosítható a betegek egy jelentős részénél, hogy ne újuljon ki a daganat, ne jelenjenek meg áttétek vagy ha ez mégis bekövetkezik, akkor arra minél később kerüljön sor.

A fentieken túl a célzott kezelésekre nagyon fontos szerep hárul az előrehaladott, áttétes daganatok terápiájában. A reális cél ekkor általában a tumor méretének, a tumoros gócok számának csökkentése, ezzel a betegség előrehaladásának (progressziójának) késleltetése a jobb minőségben megélhető életért, valamint az élet meghosszabbítása érdekében. A kezelőorvos (onkoteam) a tumor típusának, molekuláris diagnosztikai jellemzőinek és a páciens állapotának függvényében javasolja a beteg számára a legmegfelelőbb célzott kezelést.

Az emlődaganatra ható célzott terápiák jelentős részének költségeit a társadalombiztosítás fedezi, a legújabb – finanszírozásba még nem befogadott – hatóanyagok biztosításáról pedig általában egyedi méltányossági eljárás keretében döntenek.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top