Gyomor-, tüdő-, agydaganat (jelige: edesapam)

Apukámnak február 4-én rohama lett, a kiérkező orvos epilepsziára gyanakodott és azzal utalta kórházba. Viszont a vizsgálatok során estére az derült ki, hogy agydaganata van. Február 6-án vitték MR vizsgálatra, ahol kiderült, hogy nemcsak az agyában van daganat, hanem a gyomrában is és a tüdejében is. És ez mind áttétes és már nem műtik meg.

Arra lennék kíváncsi, hogy ezek ellen lehet-e még tenni bármit is vagy csak késleltetni tudjuk, amitől félünk… És ha nem lehet tenni semmit, átlagosan nézve (mert tudom, hogy ez embertől és hozzáállástól is függ) mi az az idő, amit itt tölt még velünk?

És még az lenne a kérdésem, hogy ha elkezd nagyon rosszabbodni az állapota, akkor mik lesznek a folyamatok? Gondolok itt vakságra az agy miatt vagy tüdő, gyomor feladja a szolgálatot vagy bármi – igazából minden érdekelne.

Édesapjának valóban epilepsziás rohama lehetett, ezt a tünetet produkálták az agyi áttétek. Az alapján amit levelében leírt (tüdő és agyi áttéteket adó gyomorrák) valószínűleg csak olyan onkológiai kezelésre van lehetőség, ami megkísérli a daganatos gócokat megkisebbíteni s így a tünetek kialakulását késleltetni. Ilyen kezelésre is csak akkor van lehetőség, ha édesapja általános állapota, laborjai is kielégítőek.

Arra a kérdésre még a daganat kiterjedésének ismeretében sem tudunk válaszolni, hogy mennyi időt tölthetnek még együtt. Ez függ attól, hogy lehet-e onkológiai kezelést adni, hogy az onkológiai kezelésre (pl. kemoterápia, esetleg agyi sugárkezelés) reagál-e a daganat, vagyis legalább átmenetileg megkisebbednek-e az áttétek.

Nem lehet azt sem előre megmondani, hogy esetleges állapotrosszabbodásnál milyen tünetek várhatóak. A gyomorban elhelyezkedő daganat étvágytalanságot, hányingert, hányást, táplálkozási zavart okozhat. Előfordulhat, hogy az ott lévő daganat elzárja a tápcsatornát (elzáródik a gyomor), s ekkor a beteg táplálása esetleg úgy oldható meg, hogy a gyomor utáni területre juttatnak be tápszert, napi 10-12 vagy még több órás, lassú csepegtetéssel.

Amennyiben a tüdőben lévő gócok rosszabbodnának, az légzési zavarokat okozhat. A gyomor rosszindulatú daganatai nagyon gyakran adnak májáttéteket is (bár ezt levelében nem említi), ilyenkor a máj működése károsodhat, sárgaság, májelégtelenség, májkóma alakulhat ki.

Az agyban lévő daganatos góc vagy gócok egyik tünete az epilepsziás rosszullét volt. Az agyi áttétek általános idegrendszeri tüneteket (szédülés, hányinger, hányás) okozhatnak. Emellett attól függően, hogy az agyban hol helyezkednek el, milyen idegrendszeri működést befolyásoló területet nyomnak, okozhatnak mozgásban zavarokat (zsibbadást, végtag gyengeséget, bénulásokat), beidegzési zavarokat az érzékszerveknél (látás, hallás), okozhatnak nyelési vagy beszédzavart, beszédértési zavart, és még számos tünetet sorolhatnánk (amit például a nem daganatos betegségekben egy agyvérzés vagy agyi keringészavar is okozni képes).

Természetesen a fentiekben a teljesség igénye nélkül felsorolt sokféle tünet mindegyike nem jelentkezik egy betegnél, valamelyik szerv funkciózavara kifejezettebb lehet, mint más szerveké.

Előrehaladott betegségnél az is elképzelhető, hogy nem javasolnak daganatgátló (onkológiai) kezelést, csak tüneti kezelést (pl. fájdalomcsillapítást, tápszert, agyi nyomásfokozódást csökkentő kezelést, mint szteroid, vízhajtó).

Sajnos a jelenlegi helyzetben azt sem mondhatjuk, hogy a betegség kimenetele, a még hátralévő idő – ahogyan Ön fogalmazott – embertől és hozzáállástól függ. Levele alapján olyan kiterjedt betegség képe valószínűsíthető, amikor már sajnos kevés lehet a beteg ember küzdeni akarása is. Nagyon fontos ezért, hogy a beteg érezze a körülötte lévőktől a támogatást, a szeretetet, a testi-lelki tünetek enyhítésére mindent meg lehessen tenni, ami adott korlátok között megtehető.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Metasztázisok az agyban: a koponyában nincs helye a tumornak
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése

Korábbi kérdések és válaszok a gyomorrákról:
Gyomor daganata, másodlagos májdaganat
Gyomorrák hasnyálmirigy érintettséggel
Rosszindulatú gyomorrák, fájdalomcsillapítás
Súlyos gyomorrák 27 évesen
Gyomorrák 36 évesen
Gyomorrák: hogyan gyűrjük le? Élet gyomor nélkül?
Gyomorrák utáni vérvizelés
Gyomorrák, kontrollvizsgálat
Gyomorrák után 3 évvel
Gyomorrák, gyomorműtét 2003-ban, 70 évesen
Gyomordaganat, CT leletek
Csontáttétes gyomordaganat
Gyomoreltávolítás, májáttét
Gyomorrák, szondatáplálás, jejunosztóma
Gyomorrák: jejunostoma jelentése
Gyomorrák, szondatáplálás
Gyomorrák túlélési esélyek
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák, nyelőcsőrák 40 évesen
Ödéma gyomorműtét után
Gyomorrák, állapotrosszabodás
Áttétes gyomorrák, vizesedés
Baktériumfertőzés: gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorpolip és tumormarker
Tumor vizsgálati értékei
Gyomorrák: legyen műtét?
Szétterjedt, műthetetlen gyomorrák
Életkedv áttétes gyomorrákkal
Gyomorrák: élet gyomor nélkül
Étkezés gyomor nélkül
Édesanyám gyomorrákos
Hányás kemoterápia után
Gyomorrák műtétje 29 évesen
Munkavállalás gyomorrák után
Gyomorműtét utáni kemoterápia
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomordaganat gyógyítása
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top