Gyomorrák, 72-4 tumormarker (jelige: Ilona)

Édesanyámat gyomorrákkal műtötték kb. nyolc hónapja. Sajnos a gyomrát teljesen el kellett távolítsák. Ezt követte egy 6 hónapos kemoterápiás kezelés, amit elég jól bírt. A kezelést követően megint átesett egy sok kivizsgáláson (CT, tumormarkerek). Áttéteket nem találtak nála.

Ami aggaszt, az egyik tumormarker eredménye (CA 72-4 7.5 ), ami nem tudom, hogy mit jelent. Megint valami rosszra készüljünk? Kezelő orvosa újabb tükrözést ajánlott, amiről nehezen tudom meggyőzni és egy hét múlva lesz esedékes. Vállaljuk? Közérzete elég jó, jól érzi magát. Műtét utáni hisztopatológiai eredménye IIIA, T3 N1 Mx.

Szeretném remélni, hogy helyzetünk nem a legrosszabb, de ha van valamilyen kezelés vagy gyógyszer, amivel javítani tudunk az állapotán, kérem segítsenek tanácsaikkal.

A CA 72-4 egy tumormarker, normál értéke laboratóriumonként változik, s csak e normálérték ismeretében lehet megmondani, hogy ez a 7,5-s érték kóros érték-e vagy sem. A műtét utáni kontrollok része a tükrözés, ami a gyomorműtét területét belülről tudja megtekinteni, van-e ott jelenleg daganatos folyamat.

A szövettani leletből az derül ki (pT3N1), hogy egy meglehetősen nagy daganat volt a gyomorban, amely a gyomorfal több rétegét beszűrte, s áttéteket adott a környéki nyirokcsomókba (N1). Az Mx azt jelenti, hogy a távoli áttétről (metastasisról) nem tud a szövettanász nyilatkozni, mert nem ismeri a képalkotó vizsgálatok eredményeit.

Leveléből nem derül ki, hogy a gyomorműtét utáni kemoterápiára adjuváns (műtét utáni) célzattal került-e sor, amikor a kezelés célja a későbbi kiújulás és áttétképződés kockázatának mérséklése, illetve megjelenésének elodázása (vagyis a betegségmentes túlélés megnyújtása), vagy már erre a kezelésre is úgynevezett palliatív célzattal került sor (ismert áttétek mellett), amikor a kezelés célja a rosszindulatú folyamat terjedésének lassítása.

Azt, hogy egy beteg állapotán mivel lehet javítani, függ a panaszoktól, illetve a daganatos betegség kiterjedésétől is. A klasszikus onkológiai kezelések azok, amelyek igazoltan javíthatnak a beteg állapotán, áttétes betegnél is késleltethetik a rákos folyamat rosszabbodását. A betegséghez kapcsolódó fogyás, hányinger, az esetlegesen jelentkező fájdalmak kezelésére is hatékony, többféle módszer áll az onkológusok rendelkezésére, ezekről mindig személyre szabottan, tehát a pontos kórelőzmények, leletek, kísérőbetegségek, eddig alkalmazott gyógyszerek, általános állapot ismeretében lehet csak dönteni, illetve javaslatokat megfogalmazni.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás

Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák: kemoterápia okozta bőrelváltozás
Áttétes gyomortumor

Gyomorrák túlélési esélyek

Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák, nyelőcsőrák 40 évesen
Ödéma gyomorműtét után
Gyomorrák, állapotrosszabodás
Áttétes gyomorrák, vizesedés
Baktériumfertőzés: gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorpolip és tumormarker
Tumor vizsgálati értékei
Gyomorrák: legyen műtét?
Szétterjedt, műthetetlen gyomorrák
Életkedv áttétes gyomorrákkal
Gyomorrák: élet gyomor nélkül
Étkezés gyomor nélkül
Édesanyám gyomorrákos
Hányás kemoterápia után
Gyomorrák műtétje 29 évesen
Munkavállalás gyomorrák után
Gyomorműtét utáni kemoterápia
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomordaganat gyógyítása
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top