Gyomorrák, gyomoreltávolítás: 1 kemót bírtunk ki

Anyukámnak gyomordaganatot állapítottak meg ez év nyár elején, megműtötték. El kellett távolítani a gyomrát, a gyomorgyűrű megmaradt, és a vastagbél nagy részét is eltávolították. A szövettanból kiderült, hogy rosszindulatú. Műtét után jól volt, tudott enni-inni, hízott is pár kilót. Majd elkezdődött a kemó: 3 hetente 5 napra kellett mennie. Az első alkalom után nem bírt sem enni, sem inni. Lassan kezdett csipegetni pár pici falatot. Most 7 hét telt el az első kemó óta, azóta nem tudott menni az esedékesre, mert nagyon gyenge.

Az étel úgy ahogy megmarad benne, de a folyadék abban a pillanatban kifordul belőle. Bármit iszik, rögtön nyálkás váladék jön fel és ingerli a hányásra. Nem igazán kapunk választ erre a dologra, csak annyit, hogy majd kiürül a váladék. Most már széklete sincs egy jó ideje, pedig eszeget. Nagyon félünk, hogy kiszárad teljesen, a hányás még jobban legyengíti.

A háziorvosra nem lehet számítani, az onkológus meg azt mondja, hogy aki a kemót adja, azt kell ezekről értesíteni, ő pedig azt, hogy hetente csináljanak vérvételt, hogy mehet-e újabb kemóra. Mi lesz így anyuval, kihez fordulhatunk? Mitől van neki ez a váladékozás? A kemótól vagy annyira előrehaladott lenne már? Kérem segítsen kérdéseimre választ adni! Hová fordulhatnék, hogy tudjunk segíteni anyunak?

Csak levelére alapozva nem lehet megmondani mitől van ez a váladékozás. Lehet, hogy a hasi műtétek, a hiányzó gyomor miatt, esetleg valami szűkület alakult ki az emésztőrendszer felső részében, s nem tud rendesen lemenni a tápanyag. Viszont szűkület kialakulásakor általában épp fordított szokott lenni a helyzet, a folyadék szokott lemenni, azt hányja ki kevésbé a beteg…

Feltételezzük, hogy ha a kezelés halasztásra került, édesanyja vérképével is baj lehetett. Hogy ez melyik vér alakelemet (fehérvérsejt, vörösvérsejt, vérlemezke) érinthette, nem derül ki a leveléből. A nagy gyengeség összefügghet a hasi műtétekkel, táplálkozási zavarral, fogyással, de állhat a hátterében vérszegénység is, ami szintén okozhat gyengeséget, fáradékonyságot. Ezt a háziorvos megnézheti a leleten, illetve ha ilyen gyanú merül fel benne, kérheti újabb vérkép elkészítését.

Lehet, hogy a nagy gyengeség, esetleg az első kezelés után jelentkező mellékhatás miatt édesanyjánál nem lehet majd folytatni a kemoterápiás kezelést, erről a kezelő onkológus tud dönteni. Ekkor is szükség lehet tápszerekre, megfelelő fájdalomcsillapítók beállítására, ezek adagjának módosítására, ebben ismét elsősorban a háziorvos tud, neki kellene segíteni.

Amennyiben aktív onkológiai kezelés nem kivitelezhető, s édesanyja állapota romlik, érdemes tájékozódni, van-e a lakóhelyük környezetében hospice osztály, kijáró hospice ellátás vagy házi ápoló szolgálat (mely ugyancsak a háziorvossal együttműködve tud segíteni elsősorban). A helyi viszonyokat leginkább a háziorvos ismerheti, s ő tudja eldönteni azt is, hogy ha nincsenek kifejezetten onkológiai beteg ápolására szolgáló lehetőségek, akkor a területileg illetékes kórházban hogyan lehet segítséget kérni.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Vastagbélrák és végbélrák
Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák, vastagbélrák
Gyomorrák májátéttel, veseáttéttel 29 évesen

Gyomorműtét és B12 vitamin

Gyomorrák: kemoterápia okozta bőrelváltozás
Áttétes gyomortumor

Gyomorrák túlélési esélyek

Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák, nyelőcsőrák 40 évesen
Ödéma gyomorműtét után
Gyomorrák, állapotrosszabodás
Áttétes gyomorrák, vizesedés
Baktériumfertőzés: gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorpolip és tumormarker
Tumor vizsgálati értékei
Gyomorrák: legyen műtét?
Szétterjedt, műthetetlen gyomorrák
Életkedv áttétes gyomorrákkal
Gyomorrák: élet gyomor nélkül
Étkezés gyomor nélkül
Édesanyám gyomorrákos
Hányás kemoterápia után
Gyomorrák műtétje 29 évesen
Munkavállalás gyomorrák után
Gyomorműtét utáni kemoterápia
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomordaganat gyógyítása
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése
Gyomorrák, 72-4 tumormarker

Top