Gyomorrák után 3 évvel (jelige: Gyomordaganat 54)

2009. januárban műtöttek gyomorrákkal. Az egész gyomromat eltávolították, hasnyálmirigyből, lépet teljesen, epehólyagot és a vakbelet is eltávolították. A szövettan lelet: G3, pT3, pN1. 3 éve rendszeresen járok vissza kontrollra, eredményeim azt mutatják, eddig minden rendben. Kérdésem: mondhatom -e magamról, hogy teljesen meggyógyultam, vagy várhatom-e a szövettan eredményének alapján, hogy kiújul a daganat? Remélhetem, hogy az 5 éves évfordulót megélem?

Ezekre a kérdésekre nehéz válaszolni. Azt gondoljuk, nem mondhatja egyértelműen ki, hogy teljesen meggyógyult. Ugyanakkor az eltelt 3 év, s az, hogy ezalatt az idő alatt nem újult ki a daganat, azt jelenti, hogy erre van esélye. Ahogyan – ebből is következően – arra is van esélye, hogy az 5 éves évfordulót megéri.

Az 5 éves évforduló, szakkifejezéssel az „5 éves túlélés” egyébként egy statisztikai értékelés szempontjából követett szám, amely azt mutatja meg, hogy bizonyos stádiumú betegeknél a páciensek valószínűleg hány százaléka lesz életben 5 év múlva. De az 5 évet megélt betegek között lehet olyan, akinek nem újult ki a daganata és lehet olyan is, aki kiújult daganattal küzd.

Tehát az „5 éves évforduló” nem egy olyan választóvonal, hogy aki azt eléri, már biztos meggyógyul, és biztosan nem újul ki soha a betegsége. Akinél ugyanis egyszer kialakult egy rosszindulatú betegség, mindig nagyobb a kockázata a daganat ismételt megjelenésének, vagyis aktív daganatos beteggé válásnak, mint egy olyan embernél, akinek a kórelőzményében nem szerepel rosszindulatú daganatos betegség.

Az Ön esetében egy meglehetősen nagy daganatot távolítottak el a gyomrából (ezt jelenti a T3), és a gyomorkörnyéki nyirokcsomókban is kimutatható volt a daganat nyirokcsomó áttéte – ezt jelenti az N1 (N = node, nyirokcsomó). A G3 a grade-re (grádus, fokozat), a szövettanra vonatkozik, arra, hogy mennyire térnek el a talált daganatsejtek a szokásos, normális sejtektől, vagyis szövetileg mennyire rosszindulatú a daganat. A szöveti rosszindulatúság szempontjából általában 1-2-3-as skálát alkalmaznak, ahol a Grade 1 a szövetileg legkevésbé rosszindulatú daganat, a Grade 2 a közepes, a Grade 3 a szövetileg a leginkább rosszindulatú daganatot jelenti (ahol jelentősen eltérnek a daganatsejtek a normális sejtektől, gyakran bizarr alakúak, magvúak). Az ilyen daganatok kiújulási kockázata általánosságban nagyobb, mint egy Grade 1 vagy Grade 2 daganaté.
 
Ugyanakkor hiába ezek a számok és tudományos tartalmú rövidítések, minden daganat és minden beteg más és más, s az egyes betegek, betegségek jelentősen eltérhetnek viselkedésükben, kiújulásukban a statisztikai átlagtól. A statisztikai adatokat éppen ezért nem lehet jóslat céllal egy adott betegre vonatkoztatni, mert a műtét sikerességétől, az aktuális testi (sőt lelki) állapottól, a kísérőbetegségektől, az erőnléttől is függ az, hogy kinek miként alakul hosszabb távon a sorsa. Az mindenesetre biztató, amit leír, hogy a 3. évfordulón túl is minden rendben van.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák, gyomorműtét 2003-ban, 70 évesen
Gyomordaganat, CT leletek
Csontáttétes gyomordaganat
Gyomoreltávolítás, májáttét
Gyomorrák, szondatáplálás, jejunosztóma
Gyomorrák: jejunostoma jelentése
Gyomorrák, szondatáplálás
Gyomorrák túlélési esélyek
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák, nyelőcsőrák 40 évesen
Ödéma gyomorműtét után
Gyomorrák, állapotrosszabodás
Áttétes gyomorrák, vizesedés
Baktériumfertőzés: gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorpolip és tumormarker
Tumor vizsgálati értékei
Gyomorrák: legyen műtét?
Szétterjedt, műthetetlen gyomorrák
Életkedv áttétes gyomorrákkal
Gyomorrák: élet gyomor nélkül
Étkezés gyomor nélkül
Édesanyám gyomorrákos
Hányás kemoterápia után
Gyomorrák műtétje 29 évesen
Munkavállalás gyomorrák után
Gyomorműtét utáni kemoterápia
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomordaganat gyógyítása
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top