Gyomorrák, vastagbélrák (jelige: sürgős válasz)

A Nagymamámat 84 évesen, január elején műtötték 1,5 cm-es gyomordaganattal. A gyomrával tünetmentes, nincsenek fájdalmai, viszont hasmenése van a műtét óta és dagad a lába. Kivizsgáláson volt, ahol béltükrözéssel előrehaladott vastagbéldaganatot diagnosztizáltak és azonnali műtétet javasoltak, mert bármikor bekövetkezhet a bélelzáródás.

Fél éven belül ez lenne a második ilyen nagy műtétje, nagyon tanácstalanok vagyunk, merje-e vállalni az újabb műtétet? Milyen kockázatok lehetnek műtét után, jobban elterjedhetnek-e a rákos sejtek a szervezetben a műtét hatására? Ha mégsem kerülne sor a műtétre, akkor esetleg tudnak ajánlani olyan készítményeket, amelyekkel a folyamatot megállítani vagy lassítani lehet?

A gyomorműtét utáni hasmenés sokszor annak a jele lehet, hogy a gyomor hiányában, vagy a csonkolt gyomorban nem emésztődik meg a bélcsatorna felső részén rendesen a táplálék, s ez gyorsan áthalad a bélrendszeren, s így okoz hasmenést.

A nagymamájánál a kivizsgálás alapján azonban vastagbél daganat is igazolódott, ilyenkor a hasmenés kialakulását általában az okozza, hogy a daganat fölötti területen pang a bélsár (széklet), s besűrűsödik. Ahhoz, hogy átjusson a daganat okozta szűkületen, a bélnyálkahártyán keresztül folyadék választódik ki a bél üregébe, így fel tud hígulni és ki tud ürülni a pangó béltartalom.

Levelében azt írja, hogy „előrehaladott vastagbél daganatot” találtak. Tudni kellene, hogy pontosan mit jelent az ebben ez esetben, hogy előrehaladott. Ezt a kifejezést az orvosok gyakran akkor használják, ha  a daganat a környezetében nagyon kiterjedt (összekapaszkodik a környező szervekkel) vagy ha távoli áttétet adott. Ennek ismerete azért fontos, mert ez alapján lehet esetleg (nem minden esetben) előre látni, hogy milyen típusú bélműtétre van szükség.

Idős életkorban, részben a kísérőbetegségek (magas vérnyomás, keringési és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, stb.) miatt is természetesen magasabb a műtéti kockázat, mintha egy 20-30 éves, egészséges fiatalt operálnának. De egy ismert béldaganat esetében, amely elzáródás kockázatával jár, valóban minél előbbi műtét javasolt, amely során vagy sikerül eltávolítani a vastagbél daganatot vagy még a vastagbél előtti bélszakaszt kiszájaztatják a hasfalra, így biztosítva a széklet rendszeres eltávozását. Azért is javasolnak ilyen helyzetben műtétet, mert egy akut, sürgős helyzetben, például ha bekövetkezik a bélelzáródás, még fokozottabb a műtéti kockázat.

A daganatos sejtek nem terjednek jobban a műtét hatására. A daganatos betegségekben kemoterápia jelenthet még lehetőséget a daganatos folyamat lassítására, de a nagymamája életkorában a kemoterápiás kezelést is a várható előny és kockázat mérlegelésével, gondos betegkövetés mellett lehet csak alkalmazni.

Azt javasoljuk, hogy a kivizsgálást végző orvossal, illetve a műtétet javasló sebésszel beszéljenek, összegyűjtve a kérdéseiket, hogy jobban megérthessék a javasolt műtéti beavatkozást.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Vastagbélrák és végbélrák
Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák májátéttel, veseáttéttel 29 évesen
Gyomorműtét és B12 vitamin

Gyomorrák: kemoterápia okozta bőrelváltozás
Áttétes gyomortumor

Gyomorrák túlélési esélyek

Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák, nyelőcsőrák 40 évesen
Ödéma gyomorműtét után
Gyomorrák, állapotrosszabodás
Áttétes gyomorrák, vizesedés
Baktériumfertőzés: gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorpolip és tumormarker
Tumor vizsgálati értékei
Gyomorrák: legyen műtét?
Szétterjedt, műthetetlen gyomorrák
Életkedv áttétes gyomorrákkal
Gyomorrák: élet gyomor nélkül
Étkezés gyomor nélkül
Édesanyám gyomorrákos
Hányás kemoterápia után
Gyomorrák műtétje 29 évesen
Munkavállalás gyomorrák után
Gyomorműtét utáni kemoterápia
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomordaganat gyógyítása
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése
Gyomorrák, 72-4 tumormarker

Top