Mellrák kórszövettan diagnózis (jelige: Szederbor)

Szeretném értelmezni a szövettani vizsgálat eredményét.

Makroszkópos leírás:
a.I.: 144 g tömegű, 10,6×8,8×4,3 cm nagyságú orientált emlőrészlet, melynek állományában centrálisan egy 1,7x15x1,5 cm-es szürkésfehér színű, porckemény tapintatú idegenszövet szaporulat látszik, mely a környező zsírszövetbe nyúlványokat bocsát. A tumor a laterális resectios széltől 3,4, a medialistól 2,7, a felsőtől 3, az alsótól 3,1, az elülsőtől 1, az alapitól 0,7 cm-re helyezkedik el. Egyebütt az állományban kórosat nem észleltünk. /4db 4 bl./

b./II. : Kevés zsírszövettel összefüggően érkezett az 1,2×0, 8×0,5 cm nagyságú, szürkésvörhenyes színű, rugalmas tapintatú nyirokcsomó, melynek állománya helyenként halványkék festékkel megfestett. /4db 2bl./

Mikroszkópos leírás:
ad a./ I.: A makroszkóposan észlelt 1,7 cm legnagyobb átmérőjű idegenszövet infiltratív módon terjedő atypusos tumornak felel meg, melynek sejtjei túlnyomórészt keskeny kötegekbe rendeződnek, pár ductuson belül helyezkednek el, és lumenszerű structurákat gyakorlatilag csak ezen, intraductalis localisatiokban képez. Másutt csak elenyésző számban észlelhető egy-egy atypusos lumen. A sejt-és magpolymorphismus enyhe-közepes fokú. A kötőszövetes stroma igen gazdag, hyalinos, sok helyen degenerált. Egy-két helyen a tumor preformált résekben (erek) is kimutatható. A lymphocita infiltrácio rendkívül gyér, mindössze a daganat széli részén látszik egy-egy kicsiny csoport. Microcalcificatio nem észlelhető. A resectios vonalak épek.

Az immunhisztokémiai vizsgálatok eredményei: az oestrogen receptor a tumorsejt magvak kevesebb, mint 10%-ában pozitív (a reakció értékelése negatív); a progesteron receptor a tumorsejtek magjainak több mint 10%-ában és az intraductalis componensben pozitív (a reakció értékelése pozitív); HER-2 (4B5 clone): 3+; E-cadherin:diffuzan pozitív; a Ki 67 reakció a tumorsejtek magvainak mintegy 5-10%-ában pozitív.

ad b./II.: A sentinel jelű nyirokcsomó vizsgált síkjai daganatot nem tartalmaznak, amelyet a CK7 immunhisztokémiai reakció eredményei is bizonyítanak.

Patológiai dg.: Az emlő relatíve rosszul differenciált infiltráló ductalis carcinomája, relatíve kis kiterjedésű intraductalis (cribriformis) componenssel; egy daganatmentes sentinel nyirokcsomóval. M8500/3, pT1c NX (sentinel nyirokcsomó).

Kérem, ha lehet, közöljék azt is, milyen kezelésekre számíthatok ezen szövettani eredmények alapján.

A TNM stádiumbeosztásban a T (tumor) az elsődleges daganat méretét, N (node) a nyirokcsomó daganatos érintettségét, az M (metasztázis) az eredeti tumortól távoli áttétet jelzi.

A T patológiai értéke, vagyis szövettani vizsgálat alapján meghatározott értéke T1c. Ez azt jelenti, hogy 2 cm alatti legnagyobb átmérőjű daganatról van szó (2 cm felett T2 lenne az érték). De a 2 cm alatti daganatokon belül ez már egy nagyobb fajta (ezért nem „T1a” vagy „T1b” a jelzés), mivel az eltávolított daganat legnagyobb átmérője 1,7 cm.

A duktális carcinoma az jelenti, hogy az emlőben a tejet szállító csövecskékből (duktuszokból) indult ki a daganat, és nem a lebenykékből. A szövetleírás alapján rosszul differenciált, vagyis a normál sejtektől jelentősen eltérő daganatról van szó. Bár ezt a lelet nem tartalmazza, de Grade III értékkel szokták jelölni az ilyen daganatokat.

A kilátások szempontjából az jó hír, hogy az őrszem nyirokcsomó területén nem találtak daganatos szóródást.

A daganat ösztrogén receptor negatív daganatnak tekinthető, ami azt jelenti, hogy antiösztriogén (ösztrogéngátló) hormonkezeléstől nem várható eredmény. A progeszteron receptort pozitívnak írták le, de ennek csekélyebb a jelentősége a műtét utáni (adjuváns) onkológiai kezelés meghatározásában. Az immunhisztokémiai vizsgálat során észlelt jelentős HER2 pozitivitás alapján HER2 receptor gátló kezelés is segíthet a betegség kiújulási kockázatának csökkentésében.

A műtét utáni kezelésnek várhatóan része lesz a kemoterápiás kezelés, és az emlőmegtartó műtétre tekintettel a sugárkezelés is.

Csak ebből a szövettani leletből nem tudható, hogy van-e Önnél távoli áttét, ennek eldöntésében a képalkotó vizsgálatok segíthetnek. Arra, hogy milyen kezelésre, és milyen ütemezésben lesz szükség, a több szakemberből álló onkológiai bizottság (onkoteam, emlő bizottság) tesz általában javaslatot. Leveléből nem derül ki, hogy mennyi ideje történt a műtét, de a szövettani lelettel – ha ez még nem történt meg – minél előbb jelentkeznie kell az Önt ellátó sebésznél vagy onkológusnál, akitől megtudhatja a további teendőket.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rák: minden betegnek szüksége lenne fizioterápiára
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák, elhalt szövet a mellben
Mellrák műtét után sugárterápia, kemoterápia
Emlőműtét után laboreredmény
Emlőműtét, kontroll tumorkarker
Emlőrák mellkas CT eredmény
Melldaganat, mellműtét után
Emlődaganat kórszövettani lelet
Emlőműtét utáni szövettan
Mellrák, Grade II.: szükség van kemoterápiára?
Mellműtét, őrszem nyirokcsomó
Mellműtét: kiújulás esélye
Mellrák, volumenkorlát: a történet vége?
Mell amputálása, tiltakozás
Melldaganat, végleges szövettan
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top